Tälle sivulle on koottu blogissa käytetyt reseptit suomeksi. Alimpana löytyy uudemmat reseptit!

1. Cyuele –mantelipannukakku

2. Arbolettys – yrttijuustomunakokkeli

3. Hanoney – sipulimunakas

4. Beef y-stywyd –  mausteinen lihapata

5. Pottage of Rice – sahramilla maustettu riisipuuro

6. Doucetes  – kermapiiras

7. Peris in Syrippe –  päärynöitä viinisiirapissa

8. Sauge – kanaa ja salviakastiketta

9. Lente ffrutours – friteeratut omenat

10. Oyle soppes – olutsipulikeitto

11. Vyaund leche – kaksivärinen “juusto”

12. Bruet of Almaynne in lente – paastonajan mantelivanukas

13. Chykonys in bruette – kanaa oluessa haudutettuna

14. Ryschewys closed – kuivahedelmänyytit

15. Salmon boyled – keitettyä lohta

16. Sauce for stockfysshe in another maner – saksanpähkinäkastike

17. Sauce Verte – vihreä kastike

18. Muscules in Shelle – simpukoita valkoviinissä

19. Perre – hernemuhennos

20. Pommesmoille – omenavanukas

21. Chewettes – pienet piiraat

22. Blancmange – valkoinen ruoka

23. Brawune fryes – paistettuja porsaan paloja

24. Ffygey – viikunatahna

…………………………………………………………………

1. Cyuele –mantelipannukakku

1-2 hengelle

2 kananmunaa

1 pieni pala vaaleaa leipää ilman kuorta

3 rkl mantelijauhetta

1 rkl sokeria

½ tl suolaa

voita paistamiseen ja sokeria koristeluu

Jauha leipäviipale sokerin, mantelijauheen ja suolan kanssa morttelissa sileäksi. Lisää kananmunat ja sekoita hyvin. Anna taikinan turvota noin 10 minuuttia. Sulata voi paistinpannussa. Kun voi on hieman ruskistunut, lisää taikina pannulle. Alenna lämpöä ja kypsennä miedolla lämmöllä hitaasti. Kun alapuoli on kullanruskea ja päältä pannukakku hyytynyt, taita se varovasti puoliksi. Koristele sokerilla ja tarjoile lämpimänä. Tästä reseptistä tulee yksi pannukakku.

**************

2. Arbolettys – yrttijuustomunakokkeli

2 hengelle

4 kananmunaa

½ dl hienonnettua tuoretta persiljaa

5 tai enemmän tuoretta salvian lehteä hienonnettuna tai 1 tl kuivattua salviaa

4 rkl maitoa

½ dl juustoraastetta

1/2 tl inkivääriä, ½ tl galangaa jauhettuna

(suolaa)

voita

Riko kananmunat kulhoon ja vispaa niiden rakenne rikki. Laita paistinpannulle nokare voita. Kun voi on sulanut, lisää maito ja juustoraaste. Sekoita koko-ajan, kunnes juusto on sulanut maitoon ja voihin. Ole varovainen, ettet polta ruokaa pohjaan! Sitten lisää munat pannulle ja sekoittele seosta lastalla. Lisää munakokkeliin lopussa yrtit, mausteet ja suolaa maun mukaan. Ruoka on valmis, kun munakokkeli on juuri ja juuri hyytynyt. Koristele juustoraasteella. Tämä ruoka riittänee 1-2 hengelle ja on hyvää esimerkiksi paahtoleivän kanssa tarjottuna.

Kommentit:

Kirjan (Take thousand eggs or more) mukaan galingale tai galangal, galanga.. on inkiväärin sukuinen kasvi, joka maistuu inkiväärin ja pippurin sekoitukselta. Olen löytänyt galangaa kerran Turun Ruohonjuuresta ja sitä voi tilata myös joistain ulkomaalaisista Internetissä olevista maustekaupoista. Mausteen voi hyvin jättää poiskin, jos sitä ei ole saatavilla ja vaikka korvata sen ripauksella mustapippuria ja lisätä hieman inkiväärin määrää ruuassa.

Suolaa ei ole mainittu englanninkielisessä käännöksessä. Joten sen voi jättää niin halutessaan pois. Itse lisäisin hieman suolaa, koska ruoka maistuu tällöin paremmalta. Suolan jättäminen pois keskiaikaisista resepteistä ei ole mitenkään tavanomaista, mutta se ei myöskään välttämättä tarkoita, etteikö suolaa olisi lisätty ruokaan.

****************

3. Hanoney – sipulimunakas

2 hengelle

1 pieni sipuli pilkottuna

4 kananmunaa

voita paistamiseen

(suolaa ja pippuria)

Riko kananmunat kulhoon ja vispaa niiden rakenne rikki. Lisää muniin suolaa ja pippuria, niin halutessasi. Laita paistinpannulle nokare voita. Kun voi on sulanut ja ruskistunut, lisää sipulit pannulle. Paista sipulit pehmeiksi ja kullan ruskeiksi. Alenna lämpöä hieman ja lisää munat pannulle. Vedä varovasti lastalla pari kertaa pannun pohjaa pitkin, jotta munakas hyytyisi nopeammin, mutta varo rikkomasta munakasta. Paista, kunnes munakas on päältä hyytynyt ja alta kullan ruskea. Laita varovasti munakkaan toinen puolisko toisen päälle ja tarjoile.

Kommentit:

Tämä resepti on ehkä yksi helpoimmista keskiaikaisista ruokaresepteistä, joita olen nähnyt. Se käy hyvin esimerkkinä siitä, kuinka helppoa keskiaikaisen ruuan laittaminen parhaimmillaan voi olla. Päätin tehdä tästä Hanoneystä tällä kertaa munakokkelin sijaan munakkaan, vaikka resepti neuvookin tarjoamaan ruuan ”rikottuna”. Lisäksi lisäsin suolaa ja pippuria, vaikkei niitä alkuperäisessä mainitakaan.

************

4 .Beef y-stywyd – mausteinen lihapata

4 hengelle

700 g nautaa

350 g sipulia

6 ½ dl vettä

½ dl leivänmuruja

½ dl  tuoretta persiljaa hienonnettuna

1 rkl kuivattua salviaa (tai muutama 5-10 salvian lehteä)

2 tl kanelia

½ tl neilikkaa

1 tl grains of paradisea (meleguetta-pippuria)

5 kokonaista cubeba pippuria

hyppysellinen muskottipähkinää

hyppysellinen sahramia

1 rkl viinietikkaa

suolaa

Leikkaa liha paloiksi. Hienonna sipuli ja hienonna yrtit. Laita vesi kiehumaan kattilaan ja lisää kiehuvaan veteen lihat. Lisää mausteet ja sipulit ja alenna lämpöä. Keitä hiljaisella lämmöllä niin kauan, kunnes lihat ovat mureita (suunnilleen 1-2 tuntia). Tämä on sitä ”slow foodia” :). Tarkista vähän väliä kuitenkin, ettei pata kuivu liikaa ja lisää tarvittaessa vettä. Ota sitten leivänmuruja, vähän lientä padasta ja viinietikkaa ja sekoita ne niin hyvin keskenään kuin mahdollista. Lisää seos pataan ja anna kiehua hetki. Lisää yrtit ja kiehauta uudelleen. Maista ja lisää tarvittaessa viinietikkaa ja suolaa. Padan tulisi maistua vähän happamalle.

Kommentit:

Cubeba pippuria ja grains of paradisea on melko vaikea löytää Suomesta. Cubeba pippuria olen löytänyt joskus Ruohonjuuresta. Tosin viimeksi kun kävin siellä, kerrottiin ettei Ruohonjuureen enää tilata ainakaan sen tietyn yrityksen pippureita (ei myöskään pitkää pippuria) koska ei ole riittävästi kysyntää. Grains of paradiset eli meleguettapippurit olen saanut ystävältäni, joka asuu Saksassa. Jos joku tietää, että Suomesta saa jostain näitä, nyt voisi ilmiantaa kauppiaat!

Jos edellä mainittuja pippureita ei ole saatavilla, voi ne hyvin jättää pois ja korvata vaikka mustalla pippurilla.

**********************

5. Pottage of Rice – sahramilla maustettu riisipuuro

4 hengelle

4 dl vettä

4 dl puuroriisiä

2 dl täysmaitoa

hyppysellinen sahramia

suolaa

Kiehauta vesi ja lisää riisi ja sahrami veteen. Sekoita ja anna kiehua hiljaisella tulella n. 5 minuuttia. Lisää maito, sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Ota pois liedeltä ja anna hautua n. 10 minuuttia kannen alla kunnes riisit ovat kypsiä ja neste hävinnyt. Mausta suolalla.

Kommentit:

Maistuvainen riisipuuro liharuokien lisukkeeksi. Pidin tästä paljon.

*******************************************

6. Doucetes  – kermapiiras

6-8 hengelle

Piirakkataikina

3 dl jauhoja

1 tl suolaa

100 g voita

1 keltuainen

kylmää vettä

(sahramia)

Täyte

3 dl kermaa

4 keltuaista

3 rkl hunajaa (tai sokeria)

hyppysellinen sahramia

Kuumenna uuni 200 C. Sekoita keskenään jauhot, suola, voi ja keltuainen. Lisää sen verran kylmää vettä, että taikinasta tulee tasaista (muutama ruokalusikallinen). Jos haluat värjätä taikinan sahramilla, lisää sahrami veteen, ennen kuin lisäät veden taikinaan. Sekoita keskenään täyteainekset kulhossa. Voitele piirakkavuoka ja taputtele taikina vuokaan. Jos haluat esipaistaa taikinaa, esipaista n. 10 minuuttia ja lisää sitten täyte. Paista uunissa niin kauan kunnes piirakka on kullan ruskea, noin 15-20 minuuttia.

Kommentit:

Unohdin ihan kokonaan ostaa kuivattuja herneitä tai papuja esipaistoa varten. Eli jos esipaistat, muista vuorata piirakkataikina foliolla tai leivinpaperilla sekä niillä kuivatuilla herneillä tms. Päätin tällä kertaa olla värjäämättä taikinaa sahramilla. Piirakka oli tosi hyvää!

*************************************
7. Peris in Syrippe – päärynöitä viinisiirapissa


6 hengelle

3 päärynää

½ pullollista sherryä, punaviiniä tai portviiniä

1 rkl kanelia

1 rkl sokeria

vettä

1 tl inkivääriä

hyppysellinen sahramia

Tee viinisiirappi siten, että laita kattilaan puolipullollista viiniä ja kanelia ja sokeria ja keitä hiljaisella tulella, kunnes puolet nesteestä on haihtunut pois. Kuori päärynät ja keitä niitä kokonaisina 5-10 minuuttia kiehuvassa sokerilla maustetussa vedessä, kunnes päärynät ovat lähes kypsiä. Halkaise päärynät kahtia ja laita ne siirappiin. Lisää vielä hieman inkivääriä ja sahramia päärynöihin ja kuumenna.

Kommentit:

Viinisiirappiin käyttäisin ensisijaisesti punaviiniä tai sitten portviiniä. Mutta sherry käy myös mainiosti. Lopputuloksen pitäisi kuitenkin olla hapanmakea.

*******************************************

8. Sauge – kanaa ja salviakastiketta

4 hengelle

Riittävästi kanaa neljälle hengelle valmistettuna oman mielen mukaan. Esim. neljä kanan koipea.

Kastike

3 kovaksi keitettyä kananmunaa

1 tl inkivääriä

½ tl galangaa

½ tl neilikkaa

½ dl tuoreita salvian lehtiä

3 rkl viinietikkaa

(suolaa)

Hienonna salvian lehdet hyvin. Sekoita keskenään tasaiseksi tahnaksi kaikki raaka-aineet ja tarjoile kylmänä. Lisää tarvittaessa vettä jos tuntuu että neste ei riitä. Simppeliä, eikö totta ;).

Kommentit:

Tein kastikkeen kanssa kanankoipia uunissa ja maustoin ne vain suolalla ja mustapippurilla. Olen nähnyt tämän reseptin useaan otteeseen, mutta en muista maistaneeni tätä koskaan aikaisemmin. Joka tapauksessa tämä on ehkä paras koskaan maistamani keskiaikainen kastike. Suorastaan taivaallista ja koukuttavaa! Kastike sopii hyvin myös vaalean kalan tai porsaanlihan kanssa.

***********************************************

9. Lente ffrutours – friteeratut omenat

4 hengelle

Taikina:

2 dl jauhoja

2,5 dl olutta

hyppysellinen sahramia

hyppysellinen suolaa

4 omenaa

sokeria

öljyä paistamiseen

Sekoita keskenään jauhot, olut, sahrami ja suola. Jätä taikina löysähköksi ja anna sen seistä hetki. Kuori omenat, poista siemenkodat omenaporalla ja leikkaa omenat renkaiksi. Dippaa omenarenkaita taikinaan ja paista öljyssä. Nosta paistetut omenat paperin päälle kuivumaan hetkeksi ja sokeroi ne hyvin. Tarjoa kuumana.

***********************

10. Oyle Soppes – olutsipulikeitto

2 hengelle

2-3 sipulia

1 vaalea olut

vettä

oliiviöljyä

hyppysellinen sahramia

suolaa

kuivattuja leipäkuutioita

Pilko sipulit suupalan kokoisiksi. Laita vesi kiehumaan ja lisää keitinveteen hieman suolaa. Lisää sipulit ja esikeitä niitä pari minuuttia. Heitä keitinvesi pois ja anna sipulien kuivahtaa. Paista esikeitetyt sipulinpalat oliiviöljyssä kullan ruskeaksi. Laita paistetut sipulit kattilaan ja lisää olut sekä ripaus sahramia ja suolaa maun mukaan. Keitä 15 minuutista tuntiin. Tarjoile kuivattujen leipäkuutioiden kera.

Kommentit:

Varo käyttämästä liikaa sahramia. Tähän reseptiin sopii enneminkin vaalea kuin tumma olut. Käännös reseptin mukaan olueksi käytettäisiin tässä reseptissä väljähtänyttä/vanhaa olutta, sikäli kun ymmärsin, mitä stale tarkoittaa :P.

***************************************

11. Vyaund leche – kaksivärinen “juusto”

1 “juusto”

3 isoa kananmunaa

2,5 dl maitoa (rasvaisinta mitä löytyy)

1,5 dl vaaleaa olutta

1 rkl hunajaa

0,5 dl silputtua tuoretta persiljaa

200 g raejuustoa

Hierrä persiljasilppua hetki morttelissa. Laita maito ja munat kulhoon ja sekoita ne hyvin keskenään. Laita munamaitoseos kattilaan ja laita kattila liedelle miedolle lämmölle. Muista sekoita koko ajan. Kun seos kiehuu lisää olut seokseen yhdellä kerralla. Poista lämmöltä ja kaada seos siivilään, joka on vuorattu siiviläkankaalla ja anna ylimääräisen nesteen tippua rauhassa. Paina lopuksi ylimääräiset nesteet pois juustosta ja kaada juusto kulhoon. Lisää persilja ja hunaja ja sekoita. Sitten lisää raejuusto ja sekoitetaan varovasti raejuusto olutjuustoon siten, että lopputulos näyttää kaksiväriseltä. Kaada juuston juustomuottiin ja laita muotin päälle kansi ja mahdollisesti pieni paino ja laita juusto jääkaappiin. Tarjoile seuraavana päivänä.

Kommentit:

Juuston voi toki tarjota heti sen valmistuttua, mutta luulisin että se on parempaa jos sen on antanut olla yön yli jääkaapissa.

Kirjassa Take thousand eggs or more, on mielenkiintoista tietoa 1400-luvun englantilaisista juustoista. Kirjan mukaan jokainen maatila ja kylä teki omanlaistaan juustoa, oli se sitten pehmeää tai kovaa juustoa. Ylimääräinen juusto tietysti myytiin tai käytettiin muihin tarkoituksiin. Suosituimmat englantilaiset tuon ajan juustot, jotka ovat säilyneet meidän ajallemme asti, ovat Cheddar, Gloucester, Cheshire ja Wensleydale.

Seuraavan kerran, kun menen ruokakauppaan, taidankin kiinnittää tavallista enemmän huomiota siihen, mitä siellä juustohyllyssä on. En muista nimittäin maistaneeni noita kaikkia ja olisi erittäin mielenkiintoista maistaa niitä, ainakin nyt kun tietää kuinka perinteikkäistä juustoista on kyse.

********************************************

12. Bruet of Almaynne in lente – paastonajan mantelivanukas

2 hengelle

3 dl valmista mantelimaitoa (ohje löytyy vihreästä palkista kohdasta ”Basic recipes/ perusrohjeet”

3 rkl sokeria

½ dl hienonnettuja taateleita

1 tl riisijauhoja

Laita kattilaan mantelimaito ja sokeri ja kiehauta, kunnes sokeri sulaa. Lisää taatelit ja ripottele varovasti pinnalle riisijauhot. Kiehauta nopeasti ja sekoita varovasti. Tämän vanukkaan kuuluu olla valkoista (taatelinpaloista huolimatta) ja jokseenkin juoksevaa.

Kommentit:

Mantelimaito oli keskiajan keittiön yksi perusraaka-aineista. Sitä käytettiin maidon sijaan mm. paastoaikana, mutta varmasti myös muulloin. Lehmästä, lampaasta ym. saatava maito oli herkkä pilaantumaan ja siitä tehtiin useimmiten juustoa ja voita kuin, että maito olisi käytetty ruuan valmistukseen. Tämä mantelivanukas oli varsin makeaa. Taatelit tekevät siitä vielä entistä makeamman. Kirjassa oleva aikaisempi resepti on myös vanukas, mutta siinä mantelimaito kehotetaan tekemään viiniin.. mielenkiintoista, pitääpä kokeilla!

**********************************

13. Chykonys in bruette – kanaa oluessa haudutettuna

4 hengelle

4 maustamatonta kanankoipea (1 koipi per syöjä)

1 iso tölkki vaaleaa olutta

riittävästi vettä

1 tl pippuria

2 tl inkivääriä

hyppysellinen sahramia

½ dl leivänmuruja

suolaa

Laita kanankoivet isoon kattilaan ja kaada niiden päälle olutta sekä vettä niin paljon, että kanankoivet peittyvät. Lisää mausteet ja keitä n. 30 minuuttia, kunnes kanankoivet ovat kunnolla kypsiä. Poista kanankoivet liemestä ja kuori liemen päältä vaahto. Paloittele koivet ja poista luut. Lisää liemeen leivänmurut ja keitä hetki, kunnes liemi hieman saostuu. Kaada liemi siivilään ja puserra leivänmurut vielä siivilän läpi liemeen. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita ja suolaa. Laita kananpalat tarjoiluastialle ja kaada kuumaa lientä päälle ja tarjoile.

Kommentit:

Voit myös käyttää muita kanan osia, tai vaikka keittää kastikkeessa kokonaisen kanan. Mikäli teet niin, pilko kana neljään tai useampaan osaan ennen keittämistä. Käytin kanankoipia, koska ne ovat halpoja ja helposti saatavilla. Kannattaa varata kuitenkin n. 400 g kanaa luineen per syöjä.

********************************

14. Ryschewys closed – kuivahedelmänyytit

 n. 4 hengelle

Täyte:

1 dl viikunoita

1 dl rusinoita

1 dl taateleja

1 dl mantelijauhetta

Mausteita: 1 tl kanelia, ½ tl neilikkaa, 1 tl inkivääriä, hyppysellinen muskottipähkinää

Taikina:

3 kananmunaa

4 dl jauhoja

Hienonna kuivahedelmät ja lisää mantelijauhe ja mausteet. Sekoita keskenään kananmunat ja jauho taikinaksi ja laita hetkeksi jääkaappiin. Kauli taikina ja leikkaa neliöitä tai ympyröitä. Lisää taikinanpaloille yksi teelusikallinen täytettä ja sulje nyytit. Keitä nyytit n. 3-5 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna nyyttien kuivua hetki ja paista öljyssä, kunnes nyytit ovat molemmilta puolilta ruskeahkoja.

************************************

15. Salmon boyled – keitettyä lohta

3 hengelle

500 g

½ l olutta

vettä riittävästi peittämään kalat

runsaasti suolaa

(pippuria)

runsaasti tuoretta persiljaa

Laita isoon kattilaan olut ja vesi kiehumaan. Lisää suolaa ja halutessa pippuria. Leikkaa kala kolmeen osaan. Kun neste kiehuu lisää kalan palat ja persiljat. Keitä hiljalleen poreilevassa nesteessä n. 15-20 minuuttia tai kunnes kalanpalat ovat kypsiä. Poista kalanpalat nesteestä ja laita ne tarjoiluastialle. Tarjoile kastikkeiden kera.

Kommentit: Tälle kalalle sopivat kastikereseptit kirjoitan seuraavaksi :).

*********************************************

16. Sauce for stockfysshe in another maner – saksanpähkinäkastike

10 hengelle

0,5 dl jauhettua saksanpähkinää

2 valkosipulinkynttä

3 dl leivänmuruja

1 tl mustaa pippuria rouhittuna

½ tl suolaa

3 dl kalalientä

Valmista kalaliemi, ellei sinulla ole jo valmiina kalalientä jonka olet itse tehnyt. Käytä puolikas tai kokonainen kalaliemikuutio kiehuvaan veteen. Soseuta/ jauha morttelissa kaikki keskenään. Kuumenna ja tarjoile.

Kommentit: Aikaisemman kalareseptin mukaan sopivia kastikkeita barbel –kalalle (en tiedä suomenkielistä nimeä tälle) on valkosipulinen tai yrttinen kastike. Tämä kastike on sellainen, että sitä riittää yhdelle hengelle noin pari ruokalusikallista.

********************************************************

17. Sauce Verte – vihreä kastike

3 hengelle

4 rkl tuoretta persiljaa ja minttua hyvin hienoksi hienonnettuna

pala vaaleaa leipää

vettä

1 rkl viinietikkaa

(tai valkoviiniä veden ja viinietikan tilalta)

suolaa ja pippuria

Hienonna yrtit todella hienoksi. Kasta kulhossa leipäpala veteen ja lisää ruokalusikallinen viinietikkaa tai korvaa vesi ja viinietikka valkoviinillä. Anna leivän imeä nestettä n. 10 minuuttia ja lisää tarvittaessa vettä tai viiniä, kunnes leipä on muuttunut muussiksi. Vedä leipämuussi siivilänläpi kasariin. Lisää vielä tarvittaessa nestettä jos siltä tuntuu sekä hienonnetut yrtit. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna nopeasti ja tarjoile

Kommentit: Käsikirjoituksessa mainittuja ”pellitorya” joka voi tarkoittaa raimikkia ja ”betanya” eli rohtopähkämöä ei löydy ruokakaupasta. Kastikkeen voi hyvin tehdä muistakin yrteistä, käyttää esim. salviaa, jota on käytetty muissa tämän aikakauden ruuissa. Tai tehdä kastike pelkästään persiljasta ja mintusta. Tein pienen virhearvion kastikkeessa, koska siitä tuli hieman liian kuivaa. En suosittele lisäämään kovin paljo viinietikan määrää vaikka nestettä tarvitaankin enemmän, koska muuten kastikkeesta tulee syömäkelvotonta. Sen sijaan lisäisin vettä tai vielä paremminkin tekisin koko kastikkeen valkoviiniin. Kastike voisi olla myös vähän tasaisempaa ja ehkä vihreämpää. Noh oppia ikä ja kaikki!

****************************************

18. Muscules in Shelle – simpukoita valkoviinissä

5 hengelle

n. kilo simpukoita kuorineen

puoli pulloa valkoviiniä (esim. Chardonnay)

1 rkl viinietikkaa

2 dl vettä

1 sipuli

1 tl pippuria

(suolaa)

Hienonna sipulit. Ota iso kattila ja kaada sinne puoli pulloa viiniä, pari desiä vettä ja ruokalusikallinen viinietikkaa. Lisää sipulit, pippuria ja suolaa. Keitä lientä hiljaisella lämmöllä sillä välin kun puhdistat simpukat. Kun simpukat ovat puhtaat ja ”parta” poistettu tarkista liemen määrä ja lisää tarvittaessa vettä. Simpukoiden ei tarvitse peittyä kokonaan. Lisää kiehuvaan liemeen simpukat ja laita päälle kansi. Keitä n. 6-8 minuuttia ja ravistele kattilaa kansi kattilan päällä pari kertaa. Kun simpukat ovat valmiit heitä pois sellaiset simpukat, jotka eivät ole avautuneet. Koristele esim. tuoreella tillillä.

Kommentit: Olen odottanut jo tämän blogin aloittamisesta alkaen, että paikallisessa ruokakaupassa olisi myynnissä tuoreita simpukoita. Tänään vihdoin niitä oli siellä! Jos et ole aikaisemmin tehnyt simpukoita, niin kannattaa tarkistaa vielä vaikka keittokirjasta tai internetistä miten simpukat tulee käsitellä ennen keittämistä. Muista, että älä koskaan keitä simpukoita, joiden kuori on auki (tai simpukoita jotka eivät sulje kuortaan kun niitä taputtelee varovasti veitsellä) koska ne ovat kuolleita. Älä myöskään syö simpukoita, jotka pysyvät keittämisen jälkeen kiinni. Voit pahimmassa tapauksessa saada pahan ruokamyrkytyksen.

Noh mutta kuitenkin nämä simpukat olivat todella vaivan väärti. Kilon puhdistamiseen minulta kului noin tunti. UlfR sanoi ennen kun aloin tekemään ruokaa, että hän ehkä maistaa yhden, mutta söikin lopulta niitä paljon. Jee!

************************

19. Perre – hernemuhennos

4 hengelle lisukkeena

400 g tuoreita herneitä

1 sipuli

1 viipale vaaleaa leipää ilman kuoria

1 dl tuoretta persiljaa

1 tl pippuria

1/3 tl kanelia

¼ tl inkivääriä

hyppysellinen sahramia

suolaa

1 rkl viinietikkaa

Laita kattilaan tuoreet herneet ja lisää vettä niin, että herneet peittyvät juuri ja juuri. Keitä herneitä hiljaisella lämmöllä niin kauan kunnes ne ovat hyvin kypsiä ja osittain hajonneet. Soseuta herneet keitinveden kanssa. Laita soseutettujen herneiden joukkoon hienonnettu sipuli ja hienonnettu tuore persilja. Keitä kunnes sipulit ovat kypsiä. Lisää pippuria, kanelia, inkivääriä, hyppysellinen sahramia ja riittävästi suolaa. Kuumenna ja lisää murustettu leipä ja viinietikka. Kiehauta ja tarjoile.

Kommentit: Päätin tehdä tämän ruuan tällä kertaa tuoreista herneistä, mutta sen voi toki tehdä kuivatuista liotetuista herneistäkin. Sipulit kannattaa hienontaa todella pieneksi ja varmistaa, että ne ovat hyvin kypsyneet ennen tarjoilua. Terence Scully kertoo kirjassaan ”The Art of Cookery in the Middle Ages”, että humoraaliteorian mukaan sipuleita pidettiin vaarallisen (jopa kuollettavan) kosteina, joten oli hyvin tavallista, että sipulit paistettiin vähentämään vaarallista kosteutta. Se on mielestäni aika mielenkiintoista!

****************

20 . Pommesmoille – omenavanukas

4 hengelle

3 dl manteli maitoa (ks. perusohjeet yläpalkista)
1 rkl riisijauhoja
2 dl omenoita hyvin hienoksi hakattuna
3 rkl sokeria
¼ tl inkivääriä
½ tl kanelia
ripaus sahramia

Kuori omenat ja hienonna ne hyvin hienoksi, kuten resepti sanoo kuin pölyksi ;). Tee mantelimaito ja laita se kattilaan. Kiehauta mantelimaito. Lisää riisijauho vesitilkkaan ja sekoita hyvin. Lisää sakeuttaja (riisijauhovesi) mantelimaitoon vatkaten kunnolla. Lisää omenat ja mausteet ja anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia ja tarjoile.

Kommentit: Voit lisätä sokeria, jos haluat makeampaa. Tätä ruokaa oli tarjolla viime viikonloppuna Kekri-juhlassa ruusukermavanukkaan kanssa. Oli muuten hyvää!

Tällä kertaa olen ottanut “making of” -kuvan omenoista, jotka ovat hienonnettu pieneksi kuin pöly ja mantelimaidosta Idan  ihanassa lahja kannussa!

*********************************

21. Chewettes – pienet piiraat

noin 10-15 pientä piirasta

Taikina:

3,5 dl jauhoja

1,5 dl vettä

½ tl suolaa

hyppysellinen sahramia

riittävästi oliiviöljyä paistamiseen

Täyte:

100 g karitsan jauhelihaa

100 g porsaan jauhelihaa

3-4 kuivattua viikunaa

1 tl inkivääriä

suolaa

ripaus sahramia

Vaivaa keskenään hyvin jauhot, vesi, suola ja ripaus sahramia. Lisää jauhoja tarvittaessa. Laita taikina jääkaappiin hetkeksi. Hienonna kuivatut viikunat ja sekoita kaikki täyteainekset keskenään ja täytteen vetäytyä hetki. Kauli taikinasta pieniä pyöreitä paloja ja laita paloille noin teelusikallinen täytettä. Sulje piiraat tarkasti taittamalla ne kahtia. Ja käytä tarvittaessa vesitilkkaa reunojen sulkemiseen. Kuumenna oliiviöljy ja paista piiraat kullanruskeiksi öljyssä. Valuta ja tarjoile.

Kommentit: Tällä kertaa tein vähän eritavalla kuin aikaisemmin. Reseptin taikina on kirjasta, mutta täyte omasta päästä. Kaikki täytteessä käytetyt raaka-aineet ovat toki sellaisia, että ne ovat kirjasta löydettävissä. Taikinareseptiä voinee käyttää kaikkien vastaavien pikkupiiraiden tai uppopaistettavien nyyttien taikinana.

******************************************

22. Blancmange – valkoinen ruoka

2-4 hengelle

1 keitetty broilerin rintafilee1

5 dl keitettyä valkoista riisiä2

4 dl mantelimaitoa (katso ohje perusresepteistä ylhäältä)

1 dl sokeria

suolaa

(vapaavalintaisesti: laakerinlehtiä, kokonaisia mustapippureita, kokonaisia neilikoita)

1Keitetty broilerin rintafilee:

Keitä ensin kananrinta vedessä. Käytin keitinvedessä mausteena tällä kertaa laakerinlehtiä, kokonaisia mustapippureita, kokonaisia neilikoita ja suolaa, koska halusin kanaan makua. Käyttämäni mausteet ovat sellaisia, että ne eivät kokonaisena käytettynä värjää kananlihaa, vaan säilyttävät sen valkoisena. Eli laita vesi ja mausteet kiehumaan ja lisää rintafilee kiehuvaan liemeen. Keitä kunnes liha on kypsää eli noin 20-30 minuuttia riippuen lihapalan koosta. Kun liha on kypsää, heitä pois keitinliemi ja mausteet ja hienonna liha pieneksi.

2Keitetty riisi:

Käytä valkoista riisiä. Keitä vedessä pakkauksen mukaan, kunnes riisi on kypsää (eli noin 15-20 minuuttia)

Blancmange:

Tee mantelimaito perusreseptissä olevan ohjeen mukaan. Lisää kypsän riisin joukkoon kattilaan n. 4 dl mantelimaitoa ja keitä hiljaisella tulella noin 20 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä tai mantelimaitoa. Lisää sokeri, suolaa ja kananpalat ja keitä vielä noin 10 minuuttia. Koristele annos manteleilla ja tarjoile.

Kommentit: Blancmange on ehkä yksi tyypillisimmistä keskiaikaisista ruuista, joita löytyy useista lähteistä. Sillä on monia nimiä, kuten blank maunger, blomanger, blomenschir, blanc mengier, manjar blanch, manjar braquo, bianco mengier.. Kuten nimestä voi päätellä on ruoka väriltään valkoista, joskaan ei aina. Alueellisia ja kulttuurillisia eroja kyseisen ruuan valmistukseen on jonkin verran. Ruoka voi olla värjätty esim. sahramilla tai se voi olla jopa kaksiväristä. Riisiäkään ei aina käytetty, vaan esimerkiksi riisijauhoa ja joskus esimerkiksi ruusuvettä. Ruuasta on olemassa myös paastonajan versioita, joissa kana on korvattu vaalealla kalalla.

Hassua myöntää, että vaikka olen näinkin kauan aikaa harrastanut keskiaikaisten ruokien valmistusta, en ole aikaisemmin kyseistä ruokaa tehnyt. Maistanut olen kyllä, eikä ruoka ole oikein koskaan tehnyt suurta vaikutusta. Nyt kuitenkin päätin kokeilla ja olin yllättynyt siitä kuinka hyvälle kananliha ja makea riisi voivat maistua yhdessä.

**********************************

23. Brawune fryes – paistettuja porsaan paloja

2 hengelle

200 g porsaan selkää

2 kananmunan keltuaista

1 kananmunan valkuainen

½ dl vehnäjauhoja

hyppysellinen sahramia

2 rkl sokeria

1 tl suolaa

voita tai öljyä paistamiseen

sokeria koristeluun

Leikkaa porsaan selästä ohuita viipaleita. Tee taikina kananmunan keltuaisista, valkuaisesta, jauhosta ja lisää sinne sahrami, sokeri ja suola. Kuumenna paistinpannulla voi (tai öljy). Dippaa porsaan paloja taikinaan ja paista pannulla, kunnes liha on kypsää. Poista lihanpalat pannulta ja laita tarjoiluastialle. Koristele sokerilla ja tarjoile kuumana.

Kommentit: Sokeri sopii mainiosti paistetun porsaan kanssa, uskomatonta!

********************************

24. Ffygey – viikunatahna

4 hengelle

200 g kuivattuja viikunoita (+ 2 viikunaa)

noin 4 dl punaviiniä (+ ½ dl punaviiniä)

1 leivänpala ilman kuorta

2 rkl pinjansiemeniä

(hyppysellinen santelipuujauhetta)

hyppysellinen pippuria

hyppysellinen sahramia

hyppysellinen suolaa

Laita 200 g viikunoita ja 4 dl viiniä kattilaan ja anna kiehua, kunnes viikunat ovat pehmenneet. Lisää tarvittaessa viiniä tai vettä. Kun viikunat ovat pehmenneet ota ne pois viinistä ja hienonna ne tasaiseksi tahnaksi. Laita leivänpala viikunoiden keitinliemeen ja kun leipä on imenyt viinin, soseuta se tasaiseksi. Hienonna kaksi viikunaa. Laita kattilaan viikunatahna, hienonnetut viikunat, puoli desiä punaviiniä, pinjansiemenet ja mausteet. Kuumenna ja anna hautua noin 5 minuuttia kokoajan sekoittaen. Tarjoa kuumana.

Kommentit: Viikunatahnan reseptissä oleva santelipuujauheen tarkoitus on värjätä ruoka punaiseksi. Ruuanlaittovaiheessa huomasin, että minulla ei olekaan santelipuujauhetta maustelaatikossa, vaikka niin luulin. Siispä tein tahnan ilman santelipuujauhetta. Viininä päätin käyttää punaviiniä, joka sekin värjää tahnan punaisemmaksi kuin valkoviini. Jos käytössäni olisi ollut santelipuujauhetta, olisin tehnyt tämän valkoviiniin.

4 Responses to “Reseptit”

  1. Maaria Taaventytär Says:

    Terve Arvon Frouva Paronitar Eva!
    Oli kiva tavata taas siellä Annanpäivillä.Toivon mukaan olet nyt terveenä ja jaksat hyvin. Luin innoissani läpi kaikki reseptisi tähän asti. Onpa ihania ohjeita ja upeita kuvia. Innostavat kokeilemaan. Olet kattanut niin kauniisti ja ruuat näyttävät ihanilta! Haluan ehdottomasti kokeilla tuota omenavanukasta kotona, kun en Kekrijuhliin sitten päässytkään. Toivottavasti pääsen joskus maistamaan kokkaamaasi ruokaa, kaikki näyttää niin hyvältä.

    Muutama asiaa ohjeissa jäi mietityttämään. Onkohan niihin lipsahtanut pikku puutteita. Luin kaksivärisen juuston ohjeen, ja siinä sanottiin, että lämmitä muna-maitoseosta kattilassa. Aineslistassa ei ollut kuitenkaan maitoa mainittu, olikohan se vahingossa tipahtanut ohjeesta pois? Paljonkohan maitoa tähän munajuustoon pitäisi laittaa? Ja olikohan siitä kanan lisukkeeksi tehdystä salviakastikkeen ohjeesta jäänyt jokin ainesosa puuttumaan? Aineslistassa mainitaan vain kovaksi keitettyjä munia ja viinietikkaa, tuleeko niillä pelkästään noin ihanan näköistä kastiketta ? Kastike näyttää niin kermaiselta ja pehmeältä…

    Mitä aiot seuraavaksi kokata? Varmasti katson blogiasi taas! Kivaa joulunodotusaikaa mustista päivistä piittaamatta, ja lämpimin terveisin Maaria


    1. Hei Maaria!
      Kiitos kommenteistasi. Olit aivan oikeassa Vyaund leche- nimisestä ruuasta oli jäänyt pois maito täällä suomenkielisessä osiossa. Tuolla varsinaisen blogin puolella maito olikin mainittu. Korjasin reseptin. Salviakastike sen sijaan on oikein kirjoitettu. Kastikkeeseen voi toki lisätä vaikka vettä, jos siitä haluaa juoksevampaa. Rauhallista ja mukavaa joulunodotusaikaa myös sinulle!
      Terveisin, Eva

  2. Sahra Says:

    Hei
    Kiitos valkoisesta ruuasta. Siellä Ronneburgin keittiössä maisteltiin sellaista, jossa oli kanaa isoina paloina, manteleita raastettuna (jolloin mantelit olivat hyvin meheviä) ja nesteenä oli vuohenmaitoa. Se oli mielettömän maukasta.
    Tämä valkoinen ruoka on mielenkiintoinen, koska kuten kerroit, se onkin nykyisin lähinnä makea vanukas? Eikö se niin ollutkin?
    Blackmangeria minäkin olen tehnyt monesti… kun on pata unohtunut itsekseen hellalle hehhehhheheee


    1. Moi Sahra,

      Tosiaankin blancmangesta on olemassa useita erilaisia muunnoksia keskiaikaisissa lähteissä. Vertailun perusteella vuohenmaitoa tai maitoa tulee melko moneen reseptiin myös. Pitää joskus kokeilla erilaisia muunnoksia :). Nykyään se on tosiaan enemmän kermavanukkaan/hyytelön tapainen jälkiruoka.

      Eva

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s